Γαράζο – «Κίτρων Γεύσεις»


Δευτέρα μεσημέρι και η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον Χάρη: « -θα έρθετε να πάμε στο Γαράζο όπου γίνεται η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου? » Άλλο που δεν θέλαμε, το ραντεβού δόθηκε και 18.30 ο Χάρης με την Κική και την Εύα ήρθαν και μαζί με εμένα και την Μαρία φύγαμε προς το Γαράζο. Tο Γαράζο πρώην πρωτεύουσα του Δ. Κουλούκωνα και σήμερα από τα σημαντικότερα χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 270 μέτρων, απέναντι από τα Ταλαία Όρη ή όρος Κουλούκωνα (εδώ γεννήθηκε ο μύθος για τον Τάλω).
 Κατά την διάρκεια της διαδρομής ο Χάρης είχε δώσει το «στίγμα» και στο καφενείο «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ» του Βαρδάκη Μανώλη, που βρίσκεται στην καταπράσινη και πολύ όμορφη πλατεία του χωριού, μας περίμενε παρέα. Ήταν ο παπάς του χωριού πάτερ-Νικόλαος Ρουσσάκης μαζί με τον πρώην πρόεδρο και κουμπάρο του Χάρη, Νίκο Κορνάρο. Φυσικά εννοείται ότι η ρακή ήταν άφθονη και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν… 
κ.Κορνάρος Νίκος, πάτερ Νικόλαος Ρουσσάκης



Όσο το φως μας το επέτρεπε κάναμε μια μικρή βόλτα στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται και ο πανέμορφος Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής, πολιούχος του χωριού, αλλά και στο παλιό χωριό όπου τα πετρόκτιστα στενά σοκάκια του θυμίζουν έντονα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Τα σοκάκια, έχουν χαρακτηριστεί για την υψηλή πολιτιστική αξία τους, κάτι που γίνεται αμέσως κατανοητό μιας και η περιοχή έχει προσεχθεί ιδιαίτερα: τα σπίτια είναι φρεσκοβαμμένα και οι μικροί αλλά κατάφυτοι κήποι τους παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρωματική και φυσική αντίθεση. Στο παλιό χωριό μπορεί κάποιος να δει και το σπίτι του αγά που ήταν οι παλιές τούρκικες φυλακές. Ακόμη μπορεί να δει τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία είναι μια όμορφη δίκλητη εκκλησία με καμπαναριό σχεδιασμένη από τον ίδιο αρχιτέκτονα που έκανε και την Μονή Αρκαδίου της οποίας είναι μικρογραφία καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Γαράζου.
Μετά την βόλτα στο παλιό χωριό ήρθε η ώρα να πάμε στο σχολείο όπου γινόταν η γιορτή κίτρου. Εκεί μας περίμενε βραδιά γευσιγνωσίας με εδέσματα, γλυκά και ποτά που παρασκευάζονταν επί τόπου από πρωτότυπες συνταγές με βάση το κίτρο από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και την «Ομάδα Γαστρονομίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου. Ήπιαμε Μοκίτρο και Φραουκίτρο παραλλαγές του γνωστού ποτού Μοχίτο που αντί για ρούμι είχαν ρακή από κίτρο και φάγαμε φαγητά αλλά και κιτρόπιτα. Πριν να ξεκινήσει η βραδιά έγινε η βράβευση της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ που κατάγεται από το Γαράζο, η οποία κατέλαβε την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σπάθης εφήβων νεανίδων που έγινε στην Κροατία τον Απρίλιο του 2013. Την επιμέλεια και την παρουσίαση της βραδιάς είχε αναλάβει ο Μανούσος Κλάδος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γαράζου. Δυστυχώς με τα Μοκίτρο και τις Κιτρορακές αλλά και με την πολύ καλή παρέα, η ώρα πέρασε γρήγορα και έπρεπε να επιστρέψουμε στο Ηράκλειο, αυτό που θα θυμάμαι όμως σίγουρα είναι η άψογη φιλοξενία των κατοίκων του Γαράζου αλλά και οι απίστευτες ομορφιές του χωριού που αξίζει τον κόπο να φτάσει κάποιος μέχρι εκεί για να τις απολαύσει…
























το σπίτι του Αγά







Μοκίτρο και Φραουκίτρο




Μανούσος Κλάδος


Βράβευση ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ








Κική Ψωμά, Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης,Ελευθερία Δαφνομήλη, Λευτέρης Κορνάρος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόχωμα - Ι.Ν. Αγίου Πνεύματος Σάντας

Πεντάπολη Σερρών